imageedit_1510

Bewerk afbeeldingen

U kunt nu afbeeldingen na het uploaden schalen en uitsnijden. Dat is vooral handig als u zeer grote afbeeldingen uploadt, meteen vanaf een camera, of als de uitsnede van een afbeelding u niet bevalt


De optie zit in de bestandsbeheerder van het CMS: Laad de beheerder vanuit het extra menu, zoek een afbeelding op en klik erop.
U kunt afbeeldingen schalen en een uitsnede maken. De afbeelding wordt op de site zelf gewijzigd. U kunt daarmee te grote afbeeldingen sneller laten laden, want, ook al wordt een te grote afbeelding in veel gevallen wel op de juiste grootte getoond door de template, de laadtijd neemt toe met de grootte van de afbeelding. Een pagina met een aantal zeer grote foto’s wordt daarmee onnodig traag.
U kunt afbeeldingen van type jpeg, jpg, gif en png bijsnijden en schalen. Zogenaamde geanimeerde gif’s ook, maar daarbij raakt de animering verloren.
Klik in de bestandsbeheerder op een afbeelding of de link ernaast. U komt in eerste instantie terecht in de “schalen” optie, waarmee u de afbeelding kunt vergroten of verkleinen

Afbeeldingen schalen

De afbeelding wordt voor u al geschaald naar de afmetingen van het bewerk venster. In de balk bovenin ziet u naast de geschaalde afmetingen de originele afmetingen. U kunt de afbeelding schalen door met de “handles” (de vierkantjes aan de randen van de afbeelding) te slepen of door een breedte of hoogte in te typen. De afbeelding kan alleen proportioneel worden geschaald, zodat de verhoudingen altijd correct zijn. Als u klaar bent kunt u de geschaalde afbeelding opslaan door op de “bewaar gegevens” knop te klikken. De terug knop brengt u terug naar de bestandsbeheerder in de map waar u vandaan kwam.

Afbeeldingen bijsnijden

Klik op de ronde knop bijsnijden. De afbeelding zal altijd in de ware grootte worden getoond en het kader kunt u verplaatsen en verkleinen binnen de afbeelding
Net als bij het schalen kunt u de afbeelding bijsnijden door met de handles te manipuleren of door getallen in te typen bovenin. Naast breedte en hoogte kunt u ook links en top invullen.
Bijsnijden is niet proportioneel uiteraard. U kunt ook het hele kader verplaatsen, mits het kleiner is dan de afbeelding, door de muis in het kader te plaatsen, de linker muisknop in te drukken en de muis te verplaatsen.
Klik op de bewaar gegevens knop om uw selectie op te slaan. De afbeelding wordt bijgesneden tot het kader.

Bewerk afbeeldingen